aktiviteter
Gels-Au - hos os kan du tilbringe en afslappende fiskerejse.
I Gels-Au kan du forvente klart vand i overkanten, og haren der bider tørre fluer meget godt. Du kan også fange ørred, havørred og endda laks her.
Artikel fra FliegenFischen 6-2019
Danmark : die Gelsau
Sydjyllands glemte perle
I 80'erne var Gels-Au en af
bedste adresser til havørred i Danmark.
Så blev det stille omkring denne flod - men det gjorde det
Gels-Au har fået sin gamle glans tilbage!
af Ralf Kanstorf
"Back to the roots“det siges så ofte, "tilbage til rødderne". I 80'erne startede jeg havørredfiskeri på de danske oversvømmelser og Gels-Au var en af de første floder, hvor jeg fik min første oplevelse. Dengang i 80'erne var Gels-Au uden tvivl en af de bedste havørredflodsletter i Danmark. På det tidspunkt sagde nogle specialister i en fiskeributik i Flensborg: "Det er juni, vejret er godt, jeg tager en hurtig tur til Gels-Au og får en havørred."
Foto i baggrunden: Gelså - når man ser på dette skilt, vil de ældre tænke ”På Gels-Au har jeg ikke været der i lang tid ...”. Mellem os: gå tilbage igen, det er det værd. Foto: R. Kanstorf
Og helt sikkert - den næste dag undrede jeg mig over et Polaroid-billede af en sølvbar i butikken.
ENGANGER FLYDEN GLEMMES Tja - mine første forsøg på floden blev ikke ligefrem kronet med succes, men på det tidspunkt var jeg imponeret over flodens gode omdømme og områdets smukke natur. Jeg kørte ofte forbi en bolig direkte på floden - en stor træørred i træ skulle invitere dig til at komme forbi boligen. Der er gået mange år, og jeg har besøgt mange andre floder i Danmark.
Ob klassisch mit Einzelhakenfliege oder mit Tube, ob mit der Einhandrute oder der leichten Zweihand, das Meerforellenfischen an der Gels Au lohnt sich wieder!
Foto: M. Werner
Foto: M. Werner
Gels-Au var lidt glemt - indtil for to år siden. Der skulle være endnu en rundvisning i denne flod. Meget har ændret sig, men én ting er tilbage - den smukke natur omkring denne flod.
Jeg kørte ofte forbi en bolig lige ved floden - en stor træørred i træ skulle invitere dig til at komme forbi boligen. Der er gået mange år, og jeg har besøgt mange andre floder i Danmark. Gels-Au var lidt glemt - indtil for to år siden. Der skulle være endnu en rundvisning i denne flod. Meget har ændret sig, men én ting er tilbage - den smukke natur omkring denne flod.
DENNE AU ER DEL AF DET STORE SYSTEM I RIBE-AU Men først og fremmest til de generelle data: Gels-Au tilhører Ribe-Au-systemet. Selve Ribe-Au, Gram-Au, Flads-Au og Gels-Au hører til dette system. De flyder alle sammen ved Ribe, en af Danmarks ældste byer, og strømmer ud i Ribe-Vester-Au, som igen strømmer ud i Nordsøen vest for Ribe. Gels-Au er den sydligste biflod. Det flyder fra Bevtoft via Hjartbro, Arnum, Tiset, Stensbæk-Plantage og Enderupskov til Ribe. I øvrigt er Gels-Au lejlighedsvis forvekslet med GramAu. Men dette flyder lidt længere nordpå, bliver så Flads-Au og bøjer sig også mod Ribe.
Stedet Ribe er derfor et vigtigt orienteringspunkt, især da floden mellem slusen til Nordsøen og stedet afhænger af tidevandet. Men det ændrer sig i Ribe. Der er fiskestiger, der adskiller flodsletterne fra det tidevandsafhængige område. Ved Enderupskov var løbet af floden Gels-Au altid naturlig, over Arnum / Tiset var der mange udrettede områder, som dog siden er flyttet tilbage til de oprindelige kurver. Disse renaturerede områder accepteres godt af fiskene! Men du skal også fiske de områder, der stadig er lige - der er få lystfiskere her, og fiskene kan godt lide at stå i disse områder.
Die Fischtreppe in Ribe ermöglicht es den großen Salmoniden wieder, in das gesamte Flusssystem zu ziehen
Foto: R. Kanstorf
Foto: R. Kanstorf
DER VAR PROBLEMER TIDLIGERE I DAG ER DER LAKS IGEN Gels-Au havde tidligere to problemer. På den ene side forhindrede en ørredbedrift nær Enderupskov fisken i at klatre ind i den såkaldte B-sektion af floden opstrøms for Enderupskov.
Die Gels-Au in Stensbaek-Plantage. Die letzte Eiszeit formte diese flache Landschaft, geprägt von Heide, Moor und Ackerland – und eben dieser Au. Die Kurven sind immer „heiß“, hier stehen Meerforellen.
Foto: R. Kanstorf
Foto: R. Kanstorf
I mellemtiden eksisterer denne operation ikke længere, og opstigningen fungerer her uforstyrret. Der var også en spærring længere opstrøms ved Kastrup-Kaer, som var vanskelig for fisk at krydse. Dette trin er strukturelt ændret på en sådan måde, at opstigningen også fungerer her uforstyrret. I 80'erne og 90'erne var Gels-Au en ren havørredflod. Efter at den gamle, rent genetiske danske laksestamme blev ammet tilbage til Ribe-Au-systemet efter årtusindskiftet, fanges der nu også laks i Gels-Au. I 80'erne og 90'erne var Gels-Au også kendt for sin stærke harr, især i de øvre strækninger omkring Bevtoft var fiskeriet ekstremt godt. Desværre har skarven, ligesom på mange andre floder, decimeret harr.
DEN ENHANDLEDE STANG ER GOD PÅ DENNE AU Gels-Au er ikke for bred, og på de fleste strækninger er det let at fiske med enhånds eller afbryderstænger. Om sommeren og efteråret er havørredfiskeri særlig vellykket i skumring og om natten, hvilket ikke betyder, at forsøg i løbet af dagen ikke er umagen værd. Hvis vejret og vandstanden spiller sammen, vil fiskene også tage fluen i løbet af dagen! I løbet af dagen fisker jeg en svømningslinje eller mellemlinie med forskellige poly-ledere forbundet opstrøms - afhængigt af vandstanden og det aktuelle tryk. I skumringen og om natten har en svømmelinje med en mellemliggende poly-leder og en stanglængde (0,35 fluorcarbon) bevist sin værdi. Der anvendes mørke, i det mindste fingerlængde og ubekymrede rørfluer. Og hvordan fisker man? På et mistænkeligt sted kaster jeg først stejlere end 45 grader til den anden bank og kører hurtigt. Det andet kuld er også i en vinkel med den anden bred, men vinklen er fladere. Her fiskes drivkraften fuldt ud og spilles på egen bank i lang tid, før den stripper ind. Først derefter går jeg et par skridt videre. Men vær forsigtig, fisk med koncentration, fordi alle faser af kastet kan give en bid når som helst!
Quelle: www.fliegenfischen.de / FliegenFischen Ausgabe 6-2019